Masterclass Bijzondere bijstand, langdurigheidstoeslag en minimabeleid

IL kleurIn één dag helemaal bijgepraat over aanvullende inkomensondersteuning en/ armoedebestrijding. Dit onderwerp staat hoog op de (lokale) politieke agenda. Met het afschaffen van de Wtcg en de CER waaronder de wijziging Wmo 2007, het wetsvoorstel Wmo 2015 en de informatie uit de Armoedemonitor is dit een politiek beladen onderwerp. Reden te meer om te weten wat de juridische kaders zijn!

Voor wie?
Ben je beleidsmedewerker en wil je de politiek goed voorlichten? Ben je ervaren consulent of kwaliteitsmedewerker en wil je het naadje van de (juridische) kous weten? Dan ben je in deze Masterclass aan het juiste adres. Wanneer? Op 1 april in Utrecht. Kosten? 325 inclusief lunch en uitgebreide reader als naslagwerk. Inschrijven kan tot woensdag 19 maart.

Inhoud Masterclass
De WWB schept een wettelijk ingekaderde bevoegdheid voor gemeenten om aanvullende inkomensondersteuning te bieden. Buiten de WWB is de gemeente ‘slechts’ beperkt bevoegd iets voor ‘minima’ in het leven te roepen.

De Masterclass behandelt de huidige stand van het recht. De wetgeving en de daarop gebaseerde jurisprudentie geeft altijd antwoord op de vragen die er zijn. Voor zover die (lokaal) maatschappelijk niet wenselijk worden geacht hanteren gemeenten vaak buitenwettelijk begunstigende beleid.

De Centrale Raad van Beroep heeft twee uitspraken gedaan waaruit je af kunt leiden hoe het college moet omgaan met de reserveringscapaciteit van de aanvrager. Verder zijn er nog meer boeiende uitspraken gedaan. Die worden ook behandeld tijdens de Masterclass.

Daarnaast wordt uitgebreid ingegaan op de wetswijzigingen die vanaf 1 januari 2015 gaan gelden. Dat heeft gevolgen voor het beleid en kan op een gestructureerde manier worden aangepakt!

  • Welke keuzes kunnen gemaakt worden?
  • Wat zijn de effecten daarvan?
  • Wat gaan we doen voor chronisch zieken en gehandicapten? Gaan we dat regelen in de Wmo 2015, alleen met bijzondere bijstand of zou beide ook kunnen?
  • Wat is het scala aan inkomensondersteuning en wat is de onderlinge samenhang?
  • Kiezen we bewust voor buitenwettelijk begunstigend beleid?

En nog veel meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

5 × vijf =