Masterclass Bijzondere bijstand, individuele toeslagen en minimabeleid

Wanneer

28-09-2020    
09:30 - 16:30

Waar

BCN Utrecht CS
Catharijnesingel 48, Utrecht, 3511 GC

Evenement type

Het politieke landschap wijzigt continu. Het Regeerakkoord bepaalt de koers. Armoede in Nederland bestaat echt. Wat zijn taken van het gemeentebestuur? Welke wettelijke kaders gelden? Wat is maatwerk?
Wil  je het naadje van de (juridische) kous weten over aanvullende (inkomens)ondersteuning?  Dan ben je in deze Masterclass aan het juiste adres.

Minimabeleid en kosten die burgers moeten betalen voor zorg en ondersteuning staan telkens in de politiek belangstelling. Ook het feit dat te veel kinderen opgroeien in armoede, krijgt blijvende aandacht. Aan welke knoppen kan het gemeentebestuur kan draaien? Discusieer mee met vakgenoten!

Ondersteuning bieden waar het nodig is
Dé Masterclass over aanvullende inkomensondersteuning op grond van de Participatiewet en de verordende bevoegdheid op grond van de gemeentewet. Welke taken hebben gemeenten? En welke beleidskeuzes kunnen daarbij gemaakt worden? Hebben armoedebeleid en bijzondere bijstand iets met elkaar te maken? Wat doen we voor chronisch zieken en gehandicapten? Buitenwettelijk begunstigend beleid of juist niet? Draagkrachtregels afgestemd op de kostendelersnorm? Berichtgeving zoals de Armoedemonitor, de cijfers van het Nibud en de Kinderombudsman zijn aanleiding voor (lokale) discussie. Reden te meer om te weten wat de juridische kaders zijn!

Voor wie?
Ben je beleidsmedewerker en wil je de politiek goed voorlichten? Moet je de vragen beantwoorden uit de inspraak? Wil je weten hoe je beleid logisch kunt inrichten?
Ben je ervaren consulent, medewerker Sociaal Team of kwaliteitsmedewerker? Weten hoe de aanvraag bijzondere bijstand moet worden beoordeeld? Hoe streng is de plicht tot reserveren? Geldt dat ook voor degene die in een schuldhulpverleningstraject zitten?

Zoek je antwoorden op deze en andere vragen? Schrijf je dan in.

De aanpak
De Masterclass behandelt vijf hoofdonderwerpen:

  1. Bijzondere bijstand
  2. Individuele inkomenstoeslag
  3. Individuele studietoeslag
  4. Overige maatregelen
  5. Minimabeleid

Materiaal
Alles na te lezen in een uniek actueel naslagwerk! Helemaal bijgewerkt aan de actualiteit. Waar bestaat het uit? Inhoudelijke teksten, actuele jurisprudentie (met annotaties), beleidsvoorbeelden, checklist en casuïstiek uit de praktijk.

Lees de uitgebreide informatie over de Masterclass Bijzondere bijstand, individuele toeslagen en minimabeleid.

De voorwaarden voor open inschrijving zijn van toepassing.

Terug naar Overzicht opleidingen.

Inschrijving klein_3

Ontvangst van je inschrijving wordt altijd per email bevestigd. Gaat de opleiding definitief door, dan ontvang je per email een bevestiging van deelname.