Handreiking onderzoeksverslag Wmo 2015

In de Wmo 2015 start de procedure met een melding gevolgd door een onderzoek en het wordt afgerond met een schriftelijk verslag waarin de uitkomsten van het onderzoek staan. Dat gaat niet altijd goed; de jurisprudentie hierover blijft talrijk.

In handig A5 formaat met een ringbandje. Ik bedank Hanneke van Bemmel voor haar deskundige inbreng over de uitvoeringspraktijk.

Voor wie bestemd
De Handreiking onderzoeksverslag Wmo 2015 biedt voor consulenten juridische en praktische handvatten voor het opstellen van het onderzoeksverslag. De kaders hiervoor zijn gebaseerd op wettelijke bepalingen en de stappenplanuitspraak van de Centrale Raad van Beroep. Voor onafhankelijke cliëntondersteuners is het een geschikte bron van informatie wanneer zij de belangen van burgers behartigen. En tot slot voor anderen die zich, beroepshalve of op een andere manier, in juridische zin bezighoudt met de Wmo 2015. De handreiking is heel geschikt als opleidingsmateriaal.

Leeswijzer
De handreiking telt ruim 140 pagina’s en is als volgt ingedeeld.

  • Hoofdstuk 1 gaat in op het begin van de procedure: de melding. Na de melding is het college verplicht een onderzoek te (laten) doen.
  • In hoofdstuk 2 komen verschillende aspecten van het onderzoek aan bod. De Wmo 2015 beschrijft de onderwerpen. En de Centrale Raad van Beroep heeft uitgelegd hoe het onderzoek moet plaatsvinden.
  • Hoofdstuk 3 behandelt een aantal belangrijke begrippen en uitgangspunten die van belang kunnen zijn bij de uitvoering van het onderzoek en het opstellen van het onderzoeksverslag. De informatie is goed bruikbaar voor de onderbouwing van een standpunt in het onderzoeksverslag.
  • In hoofdstuk 4 komt kort de Wet langdurige zorg (Wlz) aan bod. Het beschikken of kunnen beschikken over een indicatie op grond van de Wlz kan van belang zijn voor de vraag of een maatwerkvoorziening nodig is.
  • Hoofdstuk 5 behandelt het onderzoeksverslag volgens elke stap van de stappenplanuitspraak van de Centrale Raad van Beroep. Naast inhoudelijke informatie zijn vragen opgenomen die tijdens het onderzoek gesteld kunnen worden. De inhoud is gebaseerd op de CIZ Indicatiewijzer (toelichting op de beleidsregels indicatiestelling AWBZ 2014, versie 7.0 januari 2014) en op beleid opgesteld door de auteur voor gemeentes. Andere bronnen staat genoemd in de tekst.
  • In hoofdstuk 6 komt de kunst van het vragen stellen aan bod. Daar ligt luisteren, samenvatten en doorvragen in besloten. Het gaat over vraagverheldering en het op basis van de feiten en omstandigheden innemen van standpunten. Er zijn voorbeeldvragen opgenomen.
  • Hoofdstuk 7 draagt de titel schrijf voor de lezer. De cliënt is de (belangrijkste) lezer van het onderzoeksverslag. In dit hoofdstuk staan handvatten die kunnen helpen om een voor de cliënt begrijpelijk onderzoeksverslag te schrijven.
  • In de hoofdstukken 8 en 9 staat beknopte informatie over twee methodieken die gemeentes kunnen gebruiken om het onderzoek uit te voeren en de uitkomsten te verwerken in het verslag.
  • In hoofdstuk 10 zijn relevante begripsbepalingen van de Wmo 2015 opgenomen.

Bestellen
Je kunt de Handreiking onderzoeksverslag hier bestellen.

Tot slot
De Handreiking Persoonsgebonden budget Wmo 2015 & Jeugdwet is in de maak.

©Ingeborg Lunenburg opleiding + advies

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

twee + drie =